Haspel Spiegels en Klokken

Wist je dat je met 1 groot stuk juist rust creeërt in je huis?

Inderdaad, veel meer dan met veel kleine accessoires.

Deze haspel spiegels en klokken passen in heel wat stijlen: industrieel, landelijk, stoer & sober, ... 

Ze zijn de perfecte blikvanger, en tegelijk ook duurzaam. Het oude geleefde hout, met alle haakjes, nietjes, of nagels voegt ook meteen karakter toe aan elk interieur. Of ze nu vergrijsd, opgeschuurd of geverfd zijn, de mogelijkheden zijn vrijwel oneindig. 

Duurzaam herbruikt sloophout

Kabelhaspels worden hergebruikt tot wanneer ze afgekeurd raken voor kabeltransport. Zolang ze nog bruikbaar zijn zullen de meeste bedrijven hun waarborg nog inruilen, maar eens ze afgekeurd zijn belanden ze meestal op het stort. Bij ReCreata vinden we dat maar zonde, het hout is immers nog in prima staat. Dus onder de juiste omstandigheden en met een creatieve toets, kan die oude haspelschijf nog een lang 2de leven tegemoet in de woonkamer. 

Afwerking

Soms zit er een zeer geleefd exemplaar bij, andere zien er soms nog als nieuw uit. Alles hangt af van de manier waarop ze gebruikt werden. Hebben ze ergens lang buiten gelegen in zomer en winter, dan kan dit een heel vergrijsd oppervlak geven. Stond die steeds binnen, zonder veel blutsen of builen, dan schuur ik die meestal op. Ik probeer in de meeste gevallen de achterkant zo weinig mogelijk aan te passen. Los van de nodige versteviging die nodig is, vind ik het belangrijk dat je kan zien in welke staat ze ooit geweest is, tegenover het contrast van wat ze geworden is. 

Onze spiegels worden doorgaans afgewerkt met verniswas. Op deze manier beschermen we het hout voldoende voor binnenshuis, en behouden we de natuurlijke structuur van het hout. Wanneer je dit hout aanraakt, zal je met verniswas niet voelen dat er een beschermlaag op zit. En toch is deze perfect af te nemen met een vochtige doek, zonder strepen of vlekken achter te laten. 

Onze klokken bewerk ik met een specifieke houtverf/krijtverf. De mogelijkheden gaan zo ver als mijn fantasie mij brengt, of heb je zelf een bepaald idee dan hoor ik het graag om jouw gepersonaliseerde klok te creëren. Deze werk ik af met een matte vernis, opnieuw om zoveel mogelijk van de structuur te kunnen behouden. 

Formaat: 

Haspelschrijven hebben doorgaans de formaten 60cm - 70cm - 80cm - 90cm - 100cm. 
Grotere formaten kunnen ook zoals 110cm of 120cm, deze staan niet altijd op stock voornamelijk omdat die te groot zijn voor de meeste koerierdiensten. Deze kunnen wel op aanvraag en mist voorschot op maat gemaakt worden, rekening houdende dat deze niet binnen de standaard verzendvoorwaarden vallen. Er wordt steeds naar de beste oplossing gezocht, of u kan deze gratis afhalen. Indien er toch transport nodig is, dan wordt dit vooraf afgesproken in een offerte. 

Uurwerk: 

Voor het uurwerk werken we met de klokken van Nextime. Deze passen perfect in de meest courante as-gaten en hebben een uitstekende kwaliteit. De producent garandeert een foutmarge van minder dan 3%, en plus worden de klokken hier ter plaatse ook nog eens nagekeken alvorens ze worden verzonden. De wijzers worden ook ter plaatse op maat afgesteld tov het formaat van de haspelschijf. 

Cijfers:

Het toepassen van de cijfers is een zeer breed pallet aan mogelijkheden.
Ik kan ze met de hand uitsnijden uit rubber of kurk in de gewenste kleur. Of ze kunnen met de hand worden geschilderd, getekend, of gebrand. Door deze handelingen allemaal met de hand te doen is vrijwel elke vorm, lettertype of uitvoering mogelijk. Ik kies er bewust voor om deze niet met sjablonen op de schijf te spuiten met spraypaint. Enerzijds is het onmogelijk om met sjablonen alle mogelijke varianten beschikbaar te hebben, maar ook omdat het toch iets meer karakter en uitstraling bereikt door het met de hand te doen.

Keuze van de schijf

Het kan raar klinken, maar een schijf kiest vrijwel altijd zelf wat hij zal worden.
Heb je zelf 1 haspel staan, en heb je een bepaalde klok in gedachten, dan is de kans groot dat je je idee zal moeten aanpassen aan de schijf. Elke schijf is uniek, doch zijn er enkele kenmerken die bepalen of een idee uitvoerbaar is of niet.
Bijvoorbeeld het as-gat, dat is meestal een uniform formaat, maar deze kan afwijken. Als dat zo is dan zal de klok al niet meer vlotjes passen. Ook is er vaak een 'schuin' gat waar de kabeldoorvoer is voorzien, die is meestal bepalend of we voor een spiegel gaan, eerder dan een klok. De staat van de schijf is ook belangrijk, verweerd en vergrijsd is heel mooi, maar de stabiliteit is minstend even belangrijk. Wanneer je voor een spiegel gaat neem je in het midden een aantal stukken weg, dan is het belangrijk dat je op de achterzijde voldoende stevige stukken hebt, die 'vast' zitten zodat die het gewicht kunnen dragen. Ik selecteer elke schijf persoonlijk op kwaliteit, en bewaar ze droog. Voor ik er mee aan de slag ga worden ze ook preventief behandeld met houtbeschermer en pas als deze stof volledig is ingedroogd ga ik met de haspelschijf aan de slag.

Hout leeft

Hout leeft, zelfs al is het jaren oud en werd het lange tijd droog bewaard, dan zal het nog steeds gaan reageren.
Om een voorbeeld te geven: Mijn allereerste 2 schijven waarvan ik zowel één klok, als één spiegel heb gemaakt hangen elk in een totaal andere ruimte. De klok hangt in de woonkamer, boven een kast. Na een 3 tal jaar heb ik opgemerkt dat de kieren tussen de planken 'ietsje' zijn opengekomen. Ik spreek dan over één milimeter uitgezet, wat amper zichtbaar is. 
Echter de spiegel, hangt in de gang, vlak boven een chauffage. Die kieren zijn toch wel tot 3 mm uitgezet doordat de warmte de planken ietsje doet krimpen. Op zich maakt het visueel niet zo heel veel uit, maar het is toch iets om rekening mee te houden. Heb je bijvoorbeeld een klok met de cijfers op geschilderd, en je hangt die boven een warmtebron, dan kan het zijn dat je cijfer onderbroken wordt door een grotere kier. en dat is dan weer jammer, want deze klokken en spiegels kunnen met gemak wel vele jaren blijven meegaan.

Toch een aantal dingen dus om rekeneing mee te houden als je er zelf mee aan de slag gaat.
Neem je liever geen risico's of laat je de handigheid liever over aan anderen, neem dan een kijkje in de webwinkel voor exemplaren die reeds helemaal kant en klaar zijn:

Haspel spiegel Webwinkel ReCreata   Haspel Klok Webwinkel ReCreata

 

 Januari 2021 - De Wispelaere Vanessa    
  Haspelklok, Haspelspiegel, Kabelhaspel, wandklok, wandspiegel, klok, spiegel, uurwerk, klokwijzers, handgemaakt, uniek,
eyecatcher, blikvanger,
 industrieel, landelijk, sober, stoer, wonen, interieur, interieurdecoratie, karakter, sfeervol wonen.

© 2020 - 2023 ReCreata | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel